dilluns, 4 de juliol del 2016

Nota a peu de pàgina dels debats sobre prostitució

Article d'opinió de Marta Santacatalina (MDD)

Continuem amb la nostra presència als debats amb la temàtica dels pols oposats, la regularització i l'abolició, és inevitable que se simplifique el discurs i que s'obvien els matisos de la realitat, així que podem oferir sols alguna de les cares del polièdric.

La qüestió es que.. Sí, quina és la qüestió? De què parlem? Regularitzar o abolir el què? Potser abans de parlar sobre què hem de fer amb aquest fenomen tant normal, hauríem de preguntar-nos, i aquesta pregunta sí que es clau per començar a debatre, què és la prostitució.

Angela Davis explicava a una entrevista organitzada per la revista 7K que sovint allò que assumim com el més normal és precisament el que és més ideològicament construït.

I quina ideologia ha sigut construïda i es troba tant  arrelada a les societats com la patriarcal? No era normal fa no tant anys que una dona fora maltractada? No era normal que les dones hagueren de demanar permís per treure diners del banc? No era normal que a la dona se li censurés la presència a l'espai públic?
Hem de dubtar d'allò que ens ofereixen com a normal, perquè s'utilitza com a mecanisme per mantenir una estructura, una veritat que ens donen mastegada, sempre per algú. La prostitució és un dels mecanismes per mantenir el sistema de dominació de l'home sobre la dona.

Celia Amorós citada per Ana de Miguel al llibre de Neoliberalismo sexual. El mito de la libre elección afirma que  conceptualitzat és polititzar.  Mirem amb lupa els dos termes que xoquen als debats, treballadora sexual versus prostituïda. La política del primer és la del neoliberalisme més agressiu, la del patriarcat, és a dir, la normalització de l'opressió que pateixen les dones; la política que es pretén fer amb el segon terme és la de la persecució de la demanda, una política que canvií la normalització de la desigualtat de gènere per la transformació cap a un sistema feminista.

No podem oblidar que qualsevol decisió d'una dona no és una decisió feminista i que el feminisme parteix de l'anàlisi del sistema social, així que una postura que obvia el fet que la majoria de la demanda és masculina i la majoria de l'oferta femenina no és pot maquillar de feminisme.


«El cliente siempre tiene la razón», però en aquest cas no. En aquest cas, aquella dona que s'hi dedica per les seues dolentes circumstàncies econòmiques està en una situació de poder i pot decidir si vol o no tenir diners per poder menjar. La prostitució: qualsevol treball normal amb accidents laborals normals com una malaltia de transmissió sexual o un embaràs. 

Al podcats emès el dimecres 22 a L'Estenedor, un programa de Boca Ràdio, intentem de nou recordar el silenci de moltes de les dones callades per l'esclavatge sexual i expliquem les conseqüències dels diferents sistemes. 




Nota: Este artículo se enmarca en la sección Actualitat Feminsita de libre publicación del blog del MDD, cuyo objetivo, es promover la participación de las lectoras y lectores. El Moviment Democràtic de Dones no se hace responsable ni del contenido ni de la forma de los artículos publicados en esta sección, que no son editados. Puedes mandar el tuyo a mddonescat@gmail.com. Rogamos claridad, concisión y buena ortografía y una buena dosis de perspectiva de género.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada